Dessa smarriga cupcakes gjorde jag för någon vecka sen. Dock åt jag bara EN, resten får ligga i frysen tills vi ska ha gäster. I detta recept, och i flera andra, står det att det ska innehålla riktigt mörk choklad med 70 % kakaohalt. Jag har dock lite svårt för mörk choklad så jag brukar byta ut den mot Marabous mörka choklad, den har en kakaohalt på 44 % (inte lika "nyttigt" förstås, men hallå vi snackar ju om cupcakes liksom).
Det här receptet är hämtat ur tidningen Hembakat nr 1 2012.
12 cupcakes
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god "kvalisort"
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad, 70 %
2 dl salta jordnötter
2 nävar minimarshmallows
2 nävar Dumlekolor
Fudge glaze
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
2 msk honung
200 g mörk kvalitetschoklad, 70 %
1 msk smör
Garnering
Dumlekolor
salta jordnötter
minimarshmallows
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den över vattenbad (i en skål över kokande vatten). Rör ner den smälta chokladen i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med dumlekolor, minimarshmallows och lite jordnötter. Fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Koka upp grädde, mjölk och honung. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en aning.
Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. Rör i smöret.
Skeda en klick glaze i mitten av varje cupcake och garnera med små bitar av dumlekola, minimarshmallows och salta jordnötter.
2 kommentarer:
såg riktigt gott ut! Står dom sig bra i frysen?
har faktiskt aldrig gjort cupcakes, tycker muffins blir lätt torra och det är ingen höjdare. :-)
kramar
Oj farligt gott!!
Skicka en kommentar